Alegerea ta perfecta!
21.09.2017

TIPURI DE CRATIŢE – AVANTAJE ŞI NEAJUNSURI

Alegerea corectă a tacîmurilor de bucătărie este foarte importantă pentru pregătirea calitativă a bucatelor și, în cele din urmă, pentru sănătatea întregii familii. Primul loc după importanţă, în bucătăriile din mai multe țări, îl ocupă cratiţele de diferite tipuri și dimensiuni. Cratiţe multe la bucătărie nu există, aceasta vă poate spune orice gospodină. Doriţi să pregătiți terci de ovăz, tocană, borş, pilaf și încă un milion de feluri de bucate – neapărat veţi avea nevoie de o cratiţă. Prin urmare, ar trebui să se acorde o atenție specială alegerii cratiţei potrivite. Și este foarte important să alegeți acea cratiţă, de care aveți nevoie Dvs. și familia Dvs. Există o varietate foarte mare de tipuri de cratiţe, dimensiuni sau branduri, de aceea foarte simplu puteţi face o greșeală. În acest articol vom expune detaliile la care trebuie să atrageţi atenție atunci când alegeți o cratiţă, desigur dacă abordați problema în mod serios.

1. Cratița din oțel inoxidabil – este cel mai des întâlnit tip de vase. Are multe avantaje – este practică şi durabilă în utilizare, ușor de întreținut. Acestea sunt universale pentru fierberea și prepararea tuturor felurilor de mâncare. Neajunsurile apar la produsele care nu corespund standardelor de producere sau sunt contrafăcute, de exemplu, atunci când parametrii prezentaţi nu corespund realităţii – pereții sunt mai subțiri de 0,5 mm, în loc de aluminiu sau cupru în stratul de distribuție a căldurii din partea de jos a cratiţei, se utilizează oțel. În acest caz, mâncarea va arde sau se va pregăti prea mult timp. Și dacă în aliajul 18/10, care se potriveşte ideal pentru prepararea bucatelor, concentraţia de crom este mai mică de 18%, bucatele preparate în astfel de vase vor fi dăunătoare pentru sănătatea Dvs. Pregătirea bucatelor în astfel de cratiţe este în detrimentul Dvs., iar garanția în acest caz poate fi oferită doar de un brand verificat. De asemenea, un alt dezavantaj este faptul că, nu se recomandă păstrarea bucatelor în vase din oțel inoxidabil.

2. Cratiţă cu acoperire neaderentă. Avantajele – se încălzește rapid, nu necesită ulei, în procesul de preparare bucatele nu ard. Se potriveşte mai bine pentru pregătirea bucatelor dietice. Dezavantajele – îngrijire și utilizare complexă, sensibilă la schimbările de temperatură. La deteriorarea stratului de acoperire neaderent, cratiţa trebuie schimbată imediat. Nu poate fi spălată în mașina de spălat vase. Suprafețele moderne care merită o atenție sporită – sunt suprafeţele cu acoperiri multistrat de înaltă calitate fără Teflon, iar cele mai ecologice sunt considerate cele din – ceramică. Cumpărînd o cratiţă cu acoperire neaderentă trebuie să alegeţi mărcile comerciale de încredere, doar în acest caz există o garanţie că produsul va fi fiabil şi sigur în utilizare. Mulți se tem că stratul de acoperire a cratiţelor afectează gustul bucatelor, dar nu este aşa. Distribuția uniformă a căldurii și proprietățile excelente de neaderenţă – principalele avantaje ale acestui tip de cratiţe, și la acest capitol ele nu au concurenţi . Acestea trebuie utilizate în mod corespunzător și cu atenție, doar atunci ele vor putea fi folosite o lungă perioadă de timp și nu vă vor provoca nici o daună.

3. Cratiţă din sticlă rezistentă la foc şi căldură – este inertă chimic, sigură pentru sănătate, menține căldura pentru o perioadă îndelungată de timp, este potrivită pentru păstrarea pe termen îndelungat a produselor, este ușor de îngrijit, durabilă, nu își pierde proprietățile în procesul de utilizare intensivă. Cel mai bine se potriveşte pentru prepararea garniturilor, supelor, cerealelor, ideală pentru utilizare în cuptor și cuptor cu microunde. Deoarece conductivitatea termică a sticlei este foarte scăzută, cratiţa nu este foarte comodă pentru prepararea bucatelor pe plitele de aragaz, de aceea ele nu au volum mare. Însă, pentru coacerea unor bucate în cuptor, acestea sunt excelente, înlocuind cu succes vasele din ceramică, deoarece sticla și ceramica au aceleași proprietăți termice.

4. Cratiţă emailată – este bună pentru prepararea supelor şi garniturilor. Nu este potrivită pentru prepararea dulceţei, cerealelor, siropurilor, laptelui, tocanei. Comodă pentru păstrarea pe termen lung a produselor. Dezavantajul stratului de email – este fragilitatea acestuia, sensibil la lovituri și scăderea bruscă a temperaturii. Emailul nu poate fi frecat cu materiale abrazive. Nu se pot folosi vase cu email deteriorat, în urma defectelor apărute, în bucate pot pătrunde diverşi compuși dăunători. La procurarea cratiţei, atrageţi atenția la culoarea emailului din interiorul vasului. Din exterior vasul poate avea orice culoare, însă partea din interior trebuie să fie doar neagră, albă, crem, gri-albastră și albastră. Emailul de celelalte culori conține aditivi foarte dăunători.

5. Cratiţă din aluminiu fără acoperire – ușoară, ieftină, se încălzește rapid. Potrivită pentru fierberea laptelui, pelimenilor, pastelor făinoase. Nu este potrivită pentru prepararea bucatelor dietice, complexe, pentru copii și a celor acide. Dezavantaje – cu timpul se deformează, intră în reacţie cu acizi și baze, poate elimina săruri metalice toxice, care, după părerea oamenilor de știință, se acumulează în organism. În anul 1998, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că aluminiul nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Nu vom intra în dispute științifice, dar totuşi nu avem nevoie de săruri în exces în organism. Prin urmare, nu merită să păstrați bucatele în vase din aluminiu. După preparare, transferați bucatele într-un alt vas din sticlă, ceramică sau cu acoperire emailată. Atunci când alegeți un astfel de tip de cratiţă, atrageţi atenție la grosimea pereților, este de dorit ca aceasta să fie mai mare de 1,5 mm, iar grosimea fundului, mai mare de 3 mm.

6. Cratiţa din fontă. Fonta este durabilă, sigură pentru sănătate, rezistentă la zgârieturi, are un strat natural de acoperire neaderentă datorită uleiului absorbit în structura poroasă a suprafeței sale. Dezavantaje – greutate mare, tendință de rugină, din acest motiv produsele nu pot fi păstrate în această veselă şi acestea nu se spală în mașina de spălat vase. De asemenea, fonta are o conductivitate termică scăzută, ceea ce mărește timpul de pregătire a bucatelor. Dar, datorită acestei proprietăţi, produsele se prepară ca într-un cuptor de casă, la un foc foarte încet şi se primesc deosebit de delicioase. Potrivit pentru pregătirea oricărui fel de bucate, inclusiv pentru prepararea în cuptor. Mulți consideră că fonta este cel mai bun material pentru pregătire, cei care au încercat și au comparat diferite vase, oferă prioritate fontei. Aceste persoane, nu au nevoie de sfatul nostru. Dacă nu ați folosit niciodată vase și tigăi din fontă, citiți regulile de utilizare a acestora. Nu există dificultăți specifice, dar, totuși, este necesară o îngrijire specială. Când alegeți această categorie de vase, acordați atenție greutății și aspectului suprafeței acesteia. Ar trebui să fie fără zgîrîieturi și defecte

Cratiţa din fontă emailată este sensibilă la schimbările de temperatură și lovituri. Prin urmare, nu se poate utiliza la un foc puternic, este mai bine să se încălzească treptat și chiar împreună cu produsele. Nu trebuie să puneţi mâncarea rece într-un vas fierbinte, să bateți pe marginea unui cazan cu glisorul, să utilizați spatule din metal. Atunci când spargeți emailul, nu mai puteți folosi acest vas.

7. Cratiţă din ceramică rezistentă la căldură şi foc – este ecologică, absolut inofensivă, în aceasta este posibilă prepararea și păstrarea oricăror bucate. Cel mai bine se potriveşte pentru prepararea legumelor, tocanelor, cărnii, precum şi pentru coacerea în cuptor. Acesta este cel mai bun material pentru pregătirea bucatelor, cunoscut încă din timpuri străvechi. Anume în vasele din ceramică, bucatele se pregătesc la un foc încet, uniform pe întreaga suprafaţă, fără ardere. Gustul bucatelor este cel mai natural. Dezavantaje – este sensibilă la schimbările de temperatură, lovituri, căderi, atunci când este folosit pe plita de aragaz la foc deschis este necesar un dispozitiv de distribuire a flăcării, la fel nu trebuie permisă fierberea completă a apei în vas.

Deci, se pare că cratiţele produse din diferite materiale au atît avantajele, cît şi dezavantajele lor. Sfatul principal, alegeți anume acele vase care sunt cele mai potrivite pentru Dvs., conduceţi-vă de propriile gusturi și de dorințele membrilor familiei Dvs., nu cheltuiți bani pe lucruri pe care nu le veți folosi, în pofida recenziilor entuziasmante de pe internet. Respectați regulile de utilizare a tacîmurilor în funcție de tipul acestora.

Vă dorim ca procesul de preparare a bucatelor preferate de Dvs. să vă aducă bucurie și plăcere. Suntem mereu bucuroși să vă ajutăm în alegerea Dvs.!

Последние новости

09.08.2019

GIPFEL: ЛУЧШИЕ СКИДКИ УХОДЯЩЕГО ЛЕТА!

Din păcate acest articol este disponibil doar în Русский.

Detalii
28.06.2019

GIPFEL:   НАШ МИНУС, ВАМ В ПЛЮС!

Din păcate acest articol este disponibil doar în Русский.

Detalii
24.05.2019

GIPFEL: ЛETO-ПРИРОДА-ШАШЛЫКИ!

Din păcate acest articol este disponibil doar în Русский.

Detalii