Alegerea ta perfecta!
16.10.2017

CE TREBUIE SĂ CUNOAŞTEŢI DESPRE VESELA DIN PLASTIC

Pentru început, vom face cunoştinţă cu tipurile de materiale folosite pentru fabricarea produselor din plastic.
Producătorii își marchează produsele cu următoarele semne:

 1. PET (PETE) Polietilen tereftalat: sticle pentru băuturi carbogazoase, apă, sucuri, produse lactate, uleiuri vegetale, produse cosmetice. Este potrivit numai pentru o singură utilizare. În cazul în care sunt reutilizate, acestea pot elibera acizi ftalici. De asemenea, este imposibilă încălzirea și stocarea produselor pentru o perioadă îndelungată de timp în acestea.
 2. HDPE (PE HD) din polietilenă de densitate înaltă: pungi de ambalare, saci pentru gunoi, veselă de unică folosință, recipiente pentru produse alimentare. Este considerat relativ inofensiv.
 3. PVC Clorură de polivinil (PVC): materiale de construcție și finisare, mobilier, încălțăminte, produse medicale, sticle de apă. Interzisă pentru consumul alimentar.
 4. LDPE polietilena de densitate joasă: sticle pentru detergenți, jucării, ţevi. Ca şi în cazul polietilenei de înaltă densitate, polietilena de densitate joasă este considerată relativ sigură pentru utilizare alimentară.
 5. PP Polipropilenă: produse medicale, vase pentru bucate fierbinți, folii alimentare pentru ambalarea produselor. Este destul de sigură, poate fi încălzită în cuptorul cu microunde, dar nu se recomandă utilizarea acesteia pentru băuturile alcoolice, produsele acide sau grase, precum şi încălzirea acesteia peste 100 °C.
 6. PS Polistiren: vesela de unică folosință, cupe pentru produsele lactate, iaurt, peliculă electroizolantă. Nu utilizați pentru bucate și băuturi calde, la fel acest material nu poate fi reutilizat.
 7. O sau OTHER: Alte tipuri de plastic: policarbonat, poliamidă și alte tipuri de materiale plastice care nu au primit un număr separat. Acest grup include atît materiale plastice dăunătoare, cît şi cele mai ecologice.

Separat, trebuie examinate proprietăţile siliconului, acest material diferă de celelalte materiale plastice prin rezistență la temperatură, de la – 60°C pînă la + 280°C și inerție chimică.

De asemenea, producătorii îşi marchează vesela cu următoarele semne speciale:
Plasticul alimentar are un marcaj general recunoscut – „pahar din sticlă și furculiță”. Pe acest material poate fi scris, că este destinat pentru produse reci, friabile sau fierbinți, pentru utilizare în cuptor cu microunde sau pentru congelare, la fel uneori este indicat şi un diapazon de temperatură în limitele căruia acesta poate fi utilizat.
„Fulgi de zăpadă” înseamnă că recipientul este potrivit pentru congelarea alimentelor,
„Cuptor cu unde” – în această veselă puteți încălzi mâncarea în cuptorul cu microunde,
„Farfuriile sub jet de apă” indică faptul că recipientele pot fi spălate în mașina de spălat vase.
Rezultînd din proprietățile materialelor plastice, există recomandări generale pentru toate tipurile de veselă, chiar și pentru acele de cea mai înaltă calitate. Rețineți faptul că:

 • Vesela din plastic nu este destinată contactului îndelungat cu produsele, în aceasta nu pot fi preparate bucate;
 • Este interzisă păstrarea în recipientele din plastic a produselor care conțin grăsimi și alcool, aceasta poate provoca eliberarea de substanțe nocive din plastic;
 • Nu folosiți vesela din plastic pentru decaparea și fermentarea produselor;
 • Dacă aveţi posibilitate, în cazul în care doriţi să încălziţi produsele în cuptorul cu microunde, transferaţi-le din recipientul din plastic într-un vas din sticlă sau ceramică;
 • Spălarea veselei din plastic în mașina de spălat vase, este posibilă numai dacă există semnul corespunzător;
 • Nu utilizați vasele de unică folosință și sticlele din plastic în mod repetat.


Spălați vasele din plastic cu un detergent lichid, nu folosiți materiale pulverulente cu particule abrazive. În acest caz, se poate deteriora stratul superior al veselei, iar în zgârieturile formate se va acumula murdăria. Încercați să spălați vesela imediat după cină, astfel, materialul plastic va absorbi mai puține mirosuri. Dacă recipientul are un miros neplăcut, puteți scăpa de el prin punerea în interior a unei bucăți sau coji de lămâie sau cărbune activat. Păstrați închis recipientul timp de câteva ore și mirosul va dispărea. De asemenea, pentru scoaterea mirosurilor neplăcute puteţi folosi şi sodă de mîncare.
Cînd folosiţi forme din silicon nu trebuie să le ungeţi cu ulei, deoarece pe pereţii acesteia se pot forma arsuri. În cazul în care acestea au apărut, puteţi scăpa ușor de ele prin punerea formei într-o soluție de acid citric sau sodă de mîncare cu oțet, apoi clătiți-o cu apă și detergent. Utilizarea agenților abrazivi, de asemenea, este interzisă.
Recipientele din plastic nu au o durată de utilizare infinită. Dacă plasticul este deformat, zgâriat sau nu vă reuşeşte să scăpaţi de mirosul neplăcut sau pete, neapărat schimbați-l.

Последние новости