Alegerea ta perfecta!
10.10.2017

ALEGEM TIGAIA POTRIVITĂ

Nu este un secret faptul că gustul bucatelor noastre preferate depinde în mare măsură de vesela utilizată în procesul de preparare a acesteia. Desigur, bucătarii profesioniști au în arsenalul lor nu numai una sau două, dar mai multe tigăi, fiecare dintre acestea fiind destinată preparării unui anumit fel de bucate. O gospodină obişnuită foloseşte 2, maxim 3 tigăi. Însă, una dintre acestea, cea mai comodă, se utilizează mult mai des decât celelalte. Vom încerca să ne clarificăm cum să alegem cea mai bună opțiune pentru o tigaie, luînd în considerare faptul că numărul de oferte prezentate de magazine este imens.

1. Primul loc după merit îl ocupă tigăile cu acoperire neaderentă din politetrafluoretilenă, el fiind şi fluoroplastic şi PTFE. Multe companii de producere au o denumire specifică pentru aceasta: Diamond Best, Hostaflon, Titan și altele. Acoperirea neaderentă a fost inventată în anul 1938 în SUA. Desigur, pe parcursul acestor ani, tehnologia de producere a acestora a fost îmbunătățită – acoperirea multistrat, adăugarea mineralelor speciale solide, pulverizarea specială a bazei. Avantajele acoperirii neaderente – produsele nu ard. Puteți găti cu utilizarea unei cantităţi minime de ulei, îngrijirea acesteia este simplă. Dezavantajele acestei acoperiri – nu poate fi supraîncălzită, supusă căderii rapide a temperaturii, este interzisă utilizarea ustensilelor metalice.

Majoritatea veselei din aluminiu are acoperire neaderentă, dar desigur, în mare parte depinde de calitatea tigăii. Aluminiul – este cel mai bun material pentru producerea tigăilor. Este ușor, transmite căldură de 4 ori mai bine decât fonta și de 13 ori mai bine decât oțelul inoxidabil, ceea ce este deosebit de important pentru clienții care pregătesc bucate pe plite electrice.
Tigăile din aluminiu sunt ștanțate sau turnate. Este mai bine să cumpărați o tigaie turnată, deoarece durata de utilizare și calitatea preparării bucatelor depinde în mod direct de grosimea fundului și a pereților tigăii. Tigăile ştanțate au o grosime nu mai mare de 5 mm, și în cele mai dese cazuri 2,5-3 mm. Cele cu pereţi subțiri nu se merită să le cumpăraţi. Acestea sunt bune, de exemplu, pentru clătite și prăjirea rapidă a produselor. În tigăile turnate, grosimea fundului este de 6 mm și mai mult, iar grosimea peretelui este de 3,5 mm și mai mult. Datorită acestor parametri, precum şi a multistratului de acoperire se asigură o utilizare durabilă a tigăii. Desigur, numai dacă îi oferiţi o îngrijire atentă și corectă.

2. Acoperire ceramică – cel de-al doilea tip de acoperire neaderentă, creată nu de mult timp. Este un polimer nanocompozit cu nanoparticule de nisip în compoziția sa. În special se aplică pe tigăile din aluminiu. Are proprietăți remarcabile de antilipire. Însă, este foarte sensibil la schimbările de temperatură, iar în cazul în care un produs rece se atinge de suprafața încălzită a tigăii, de exemplu ouăle din frigider, pe suprafaţă se formează micro crăpături, ceea ce duce la distrugerea stratului de acoperire neaderentă. Prin urmare, aceste tigăi nu pot fi spălate în mașina de spălat vase, și, de asemenea, este de dorit ca în procesul de preparare a bucatelor să fie utilizat uleiul. Atât vasele ceramice cât și cele din teflon nu se înmoaie în apă, din acest motiv ele își pierd proprietățile.

 

3. Acoperirea cu marmură – acoperire neaderentă cu adăugarea particulelor mici de piatră, care fac suprafața mai puternică și mai frumoasă. Acest material constituie o îmbunătățire reală a stratului neaderent, care într-adevăr funcționează. Astfel de tigăi sunt mult mai durabile în utilizare decât celelalte, iar dacă să alegeți din toate tipurile de tigăi cu strat de acoperire neaderent, probabil acest tip este cel mai optim.
Deci, principalele reguli de utilizare a tigăilor cu orice tip de acoperire sunt:

 • Nu trebuie supraîncălzite;
 • Nu trebuie expuse la schimbări bruşte de temperatură – să scoateţi tigaia din frigider și s-o puneți imediat la foc sau să turnați apă rece peste suprafața încălzită a acesteia;
 • Nu trebuie să frecați suprafaţa cu perii de fier sau s-o spălați cu detergenți abrazivi;
 • Nu trebuie să utilizaţi ustensile din fier;
 • Nu trebuie să lăsaţi tigaia în apă pe o perioadă de timp mai îndelungată;
 • Nu trebuie s-o spălaţi în maşina de spălat vasele;
 • Odată ce aţi observat că mîncarea începe să se lipească de suprafaţa tigăii, aceasta neapărat trebuie schimbată;

Da, într-adevăr procesul de îngrijire este dificil, dar recompensa pentru aceasta va fi prepararea ușoară și plăcută a bucatelor dvs. preferate, fără frica că acestea vor arde sau se vor strica. Într-o tigaie bună este o plăcere să prepari mîncare, esenţialul este să ştiţi de ce aveţi nevoie, să faceţi alegerea potrivită şi să cumpăraţi vesela de calitate.

4. Fonta, în calitate de material pentru veselă, este testată în timp și complet inofensivă. Se încălzește uniform, se răcește lent, în aceasta se pot prăji, toca şi coace bucate. Mâncărurile preparate în aceasta sunt cele mai delicioase și sănătoase. Nu este sensibilă la lovituri, zgârieturi, căderi și practic este eternă în utilizare. Doar fonta are proprietatea de a crea o acoperire neaderentă datorită structurii sale poroase. Datorită acesteia, uleiul sau grăsimea sunt absorbite în suprafață acesteia, creînd astfel un strat de protecţie. Prin urmare, trebuie să fie spălată cu atenție și să fie calcinată periodic cu sare și unsă cu ulei. Dezavantajul fontei – este grea și are proprietatea de a rugini, de aceea nu puteți păstra produse în ea și la fel, nu puteţi s-o spălați în mașina de spălat vase.

 

5. Tigăile din oțel inoxidabil fără acoperire neaderentă păstrează gustul și proprietățile utile ale produselor. Desigur, procesul de preparare a bucatelor este mai dificil decât în tigăile cu acoperire neaderentă, aveți nevoie de experiență și de pricepere. Dar, pentru anumite bucate, acestea sunt ideale, de exemplu, prepararea legumelor, ciupercilor sau a orezului, sau prăjirea chebaburilor, pateurilor, atunci când după rețetă se utilizează multă apă sau ulei. Însă, prepararea unei omlete simple este problematică.
Atunci când alegeți vesela, atrageţi atenția la aspectul exterior al acesteia, pe ea nu trebuie să existe pete, pălituri, cu atît mai mult rugină. Suprafața trebuie să fie perfect netedă. Capacul, dacă este inclus în set, trebuie să se potrivească în mod ideal cu tigaia.
Vesela din oțel inoxidabil este durabilă, rezistentă și nu este sensibilă la obiecte ascuțite. Dar toate acestea necesită îngrijire și utilizare potrivită.

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea veselei din oțel inoxidabil:

 • Înainte de a utiliza vesela pentru prima dată, se recomandă s-o spălați şi s-o ștergeți bine;
 • Nu spălați vasele din oțel inoxidabil cu detergent sau cu alți agenți abrazivi care ar putea zgâria stratul protector.
 • Nu spălați vesela cu soluţii care conțin clor sau amoniac;
 • Nu turnaţi în vesela fierbinte apă rece, lăsați-o să se răcească singură;
 • Dacă bucatele au ars, trebuie să turnaţi în vas apă caldă cu sare şi s-o lăsaţi pe o oră şi jumătate;

În concluzie, câteva sfaturi generale:

 • Vesela calitativă şi bună nu costă ieftin;
 • Procuraţi vesela numai în locuri sigure şi de la branduri verificate;
 • Studiați cu atenție aspectul exterior al produsului, dacă aveţi îndoieli, mai bine refuzaţi s-o cumpăraţi;
 • Diametrul tigăii trebuie ales în funcție de numărul membrilor familiei, 20-24 cm este potrivită pentru o persoană, 26 cm pentru 3 membri ai familiei, 28-32 cm pentru familii mari;
 • Dacă veţi utiliza tigaia în cuptor, cumpăraţi una cu mâner detașabil;
 • Alegeți o tigaie cu fund și pereți mai groși.

Contactați consultanții noștri pentru asistență în magazinele noastre specializate, aceştia mereu sunt gata să vă ajute!

 

Последние новости